Хотели Тетевен


Община Тетевен се намира в Ловешка област, на 120 км от София. Разположена е на площ от 703 кв. км, включва 13 населени места. Населението на общината е около 25 000 души, а на гр. Тетевен - около 12 000 души. Територията на общината е разположена в красивата долина на р. Вит, заобиколена е от върховете Петрахил, Червен, Трескавец.
Надморската височина варира от 340 до 2100 м., а в гр. Тетевен е 415 м. Климатът е умерено-континентален - зимата е сравнително мека, лятото - прохладно, а живописните върхове, заобикалящи града, го пазят от мъгли и ветрове. В източната част на Златишко-Тетевенската планина се намира връх Вежен / 2 198 м./ - третият по височина старопланински връх. Случайно открити паметници свидетелстват, че този край е обитаван от най-древни времена. Доказателство за това са находките в пещерите Моровица, Байовица, Драганчовица.
От времето на траките са многобройните надгробни могили. По косвени сведения може да се установи, че живеещите тук траки са от племето на сердите.
Нумизматични находки доказват, че тук е имало и римско селище. Могат да се открият следи и от римски пътища и мостове, стражеви наблюдателници.
Днешният Тетевен възниква през втората половина на 14 век.
Днес на територията на общината функционират предприятия за електродвигатели, текстил, домакински четки, мебели, дърворезбарство, дърводобив. Тук се произвежда и прочутата тетевенска сливова ракия.
Важно място в развитието на общината заема туризмът. Легловата база е съсредоточена в няколко големи хотела, почивни станции и много частни вили и квартири.
Природните богатства предлагат идеални условия за лов и риболов, ски, високопланински преходи и алпинизъм.
Интересни забележителности в Тетевен днес са: градският исторически музей, църквата “Всях Светих” и параклисът към нея, манастирът “Св. Илия” - построен през ХIV-ти век, картинната галерия в центъра на града, Гложенският м-р “Св. Георги”, построен през ХIII в., при управлението на цар Иван Асен II; старинните къщи - Бобевската, Йорговата и Хаджи Ивановата; лобното място на Г. Бенковски в м. Костина - Рибарица и на Сава Младенов в м. Козница - Тетевен.

Природни забележителности
Природата на Тетевенския край е наистина неповторима, омайваща, живописна, изключително разнообразна, с уникална флора и фауна.Вековни гори, стръмни, на места дори отвесни скали, дъхави поляни, водопади, пещери.
В биосферния резерват “Царичина” има огромно разнообразие от над 600 вида растения, някои от които са вписани в Червената книга на България. Удобни туристически пътеки водят и до двата съседни резервата - “Боатин” и “Козя стена”. От тук най-бързо се стига до хижите “Георги Бенковски”, “Ехо ” и “Вежен”.
Истински рай за орнитолозите е защитената местност “Черният рът”, където може да се наблюдава разнообразие от птици.

Хотели Къща за гости


Вила Червен, Лори,

Хотели ★★★


Хотел Зорница,

Специални оферти  Џрепоръчано от Хотелсбг.нет
Елегантни и официални покривки за маса
Елегантни и официални покривки за маса

от
15 лв

Подходящи за хотели и заведения. Подходящи за дома и за вилата.

Виж офертата
Покривки за маса - шеби шик, рустик, винтидж
Покривки за маса - шеби шик, рустик, винтидж

от
9 лв

Покривки за маса - кръгла, правоъгълна, елипса.

Виж офертата
Български спални комплекти
Български спални комплекти

от
48 лв

Изискани форма и цветове, които се запазват при пране.

Виж офертата
Халати за баня
Халати за баня

от
22 лв  

Пухкави халати за баня, за плаж, за басейн. Домашни халати

Виж офертата
Сутиени - луксозни и евтини
Сутиени - луксозни и евтини

Сутиени в различни ценови категории

Виж офертата
Луксозно перде
Луксозно перде

 

54 лв

Бежово едининично перде с апликация фигурална органза.

Виж офертата
Мъжки плувни шорти
Мъжки плувни шорти

 

43 лв

Бански за мъже. Колекция 2016. Български

Виж офертата
Мъжки бански
Мъжки бански

от
20 лв

Елегантни мъжки бански, произведени в България

Виж офертата