Хотели с. Калово


Село Калово се намира в Защитена местност “Парория”, в сърцето на Странджа планина, на 60 км от Бургас и на 3 км южно от шосето Босна - Визица. Селото е разположено на на просторен южен склон, плавно спускащ се от Босненското било, между ридовете Иринин чукар на запад и Уграш на изток. От селото се разкрива красива панорама към долината на р. Младежка и централна Странджа.

В близост до селото са открити много долмени и тракийски могилни некрополи, които ясно показват, че то съществува от дълбока древност. В селото има и запазени стари дървени къщи, които му придават специфична възрожденска атмосфера. Хората, които живеят тук сега са не повече от 55 човека. Благоприятното местоположение и близостта до Бургас са привлекли някои бивши местни жители, които са реконструирали старите си къщи за ползване като вили.

Макар че селото винаги е било българско, името му произлиза от гръцката дума “калoс” – хубав. Преданието гласи, че преди да се преселят тук, основателите на днешното село живели по поречието на Младежка река, в местността Сарджево. Децата им непрекъснато боледували и нерядко умирали невръстни. В отчаянието си селяните решили да търсят друго, по-добро място за семействата си. По време на изселването минал гръцки търговец, когото местните жители познавали като мъдър и начетен човек. Помолили го да ги насочи. Търговецът казал, че причината за високата смъртност е местността, в която са живели дотогава – била твърде усойна и влажна. Тръгнал с тях да търсят подходящо място. Като стигнали района, където е разположено днешното село, той възкликнал доволно “Кало, кало!” (на гръцки – “хубаво”) и препоръчал на селяните да се установят точно на това място, тъй като просторният южен склон бил проветрив и същевременно защитен от северните ветрове, а имал и хубав изглед. Така било основано днешното село Калово.

Празникът на селото се отбелязва в деня на Св. Панталей – 9 август.
Други селища в близост до с. Калово:
Визица - 11 км.; Босна - 19 км.; Малко Търново – 55 км.; Царево – 50 км. От село Калово в източна посока е възможно да се стигне по стар коларски път до село Заберново (пеша или с велосипед), до м. Тракийски лагер, както и до м. Пeтрова нива.

Надморска височина: 250 м.
Код за телефонно избиране:
от страната - 05958
от чужбина - 00359 5958
телефон кметство -253
телефон Родова къща “Дядо Георги” – 438

Важно е да знаете:
В Калово има един магазин за пакетирани стоки и бутилирани напитки, където се продава и хляб, но само с предварителна заявка от предишния ден. Няма заведения и ресторанти. Църквата “Свети Георги” се отваря по празници, но може да бъде отключена и разгледана и в други дни. За целта търсете леля Мария. В зависимост от сезона, от местните жители можете да си купите домашно прясно и кисело мляко (козе и краве), както и уникалния и ненадминат по вкусови качества странджански манов мед. В района се срещат няколко вида ядливи гъби – булка, сърнела, манатарка, пачи крак, полска печурка и др. През лятото покрай горските пътеки можете да си наберете къпини и уханни диви ягоди. 

Kalovo.comХотели без категория


Ловна хижа Петрова поляна,

Хотели Къща за гости


Родова къща Дядо Георги, Къща за гости Бальо Стамов,

Специални оферти  Џрепоръчано от Хотелсбг.нет
Елегантни и официални покривки за маса
Елегантни и официални покривки за маса

от
15 лв

Подходящи за хотели и заведения. Подходящи за дома и за вилата.

Виж офертата
Покривки за маса - шеби шик, рустик, винтидж
Покривки за маса - шеби шик, рустик, винтидж

от
9 лв

Покривки за маса - кръгла, правоъгълна, елипса.

Виж офертата
Български спални комплекти
Български спални комплекти

от
48 лв

Изискани форма и цветове, които се запазват при пране.

Виж офертата
Халати за баня
Халати за баня

от
22 лв  

Пухкави халати за баня, за плаж, за басейн. Домашни халати

Виж офертата
Сутиени - луксозни и евтини
Сутиени - луксозни и евтини

Сутиени в различни ценови категории

Виж офертата
Луксозно перде
Луксозно перде

 

54 лв

Бежово едининично перде с апликация фигурална органза.

Виж офертата
Мъжки плувни шорти
Мъжки плувни шорти

 

43 лв

Бански за мъже. Колекция 2016. Български

Виж офертата
Мъжки бански
Мъжки бански

от
20 лв

Елегантни мъжки бански, произведени в България

Виж офертата