Хотели с. Кости


Кости се намира в Странджа планина, недалеч от границата на България с Турция, на 25 км. югозападно от град Царево и на 91 км. югоизточно от Бургас. Разположено в живописната долина на река Велека село Кости е едно от най-прочутите с нестинарството села, където и до днес потомствени нестинари танцуват върху огъня по време на събори.
Жителите на село Kости се занимават предимно със земеделие и скотовъдство. Специфичният бит и самобитна култура се забелязват в запазените и до ден днешен стари къщи. Разположението на селото е изключително благоприятно за извършване на преходи по долината на река Велека както през Бродилово към Синеморец и Ахтопол, така и срещу течението към Качул и Граматиково, на север към Българи и др. В околностите на селото има следи от металургична дейност. Засвидетелствувани са голям могилен некропол с 15 могили, разположени южно от селото, както и няколко самостоятелни тракийски могили.

История и забележителности
Най-ранното свидетелство датира от 1498 година. Селото фигурира и в данъчен регистър на каза Анхиало (Поморие) през 17 век. Кости е едно от дванадесетте села в Агатополска нахия (Ахтопол). През Руско-турската война от 1828-29 година се споменава като  “гръцко село”. След 1878 селото остава в Османската империя и е причислено към новоучредената Малкотърновска каза. Жителите му са гърци. По времето на Преображенското въстание в 1903 година в селото има около стотина къщи. Гръцкото му население се изселва след Междусъюзническата война и на негово място идват българи от Източна Тракия, предимно от село Пирогоплово (към стотина семейства), село Мъглавит, град Малък Самоков и други. Добрите условия в долината на Велека дават възможност на преселниците от Лозенградско бързо да се замогнат. Нейното легендарно плодородие е намирало израз в преданието за многобройните орехови дървета растящи тук. През 1926 година в селото е имало 304 къщи и 1 328 жители, от които 856 бежанци от Източна Тракия. Понастоящем жителите му са малко над 500.
 Местни забележителности са църквата "Св. Св. Кирил и Методий" с уникалния си иконостас и запазените старинни гръцки къщи. Тук се намира най-старият резерват в България - Силкосия, отличаващ се с изключителна наситеност на странджананска зеленика - великолепен вид рододендрон, защитено растение, у нас вирее само в Странджа и се възприема като символ на планината. В Кости и днес все още може да се видят някои от старите дървени къщи на предишните му жители. Този стил жилищна архитектура е познат само в селата Кости, Бродилово и Каланджа (днес Синеморец). Сградите са твърде просторни по размери, двукатни – отдолу с обор, обковани с груби дъбови дъски, с широки одъри, но без прозорци. Оскъдното осветление се е осигурявало от покрива с “подвижна керемида”.Хотели Къща за гости


Къща за гости ГЕРДЖИКОВИ,

Специални оферти  Џрепоръчано от Хотелсбг.нет
Елегантни и официални покривки за маса
Елегантни и официални покривки за маса

от
15 лв

Подходящи за хотели и заведения. Подходящи за дома и за вилата.

Виж офертата
Покривки за маса - шеби шик, рустик, винтидж
Покривки за маса - шеби шик, рустик, винтидж

от
9 лв

Покривки за маса - кръгла, правоъгълна, елипса.

Виж офертата
Български спални комплекти
Български спални комплекти

от
48 лв

Изискани форма и цветове, които се запазват при пране.

Виж офертата
Халати за баня
Халати за баня

от
22 лв  

Пухкави халати за баня, за плаж, за басейн. Домашни халати

Виж офертата
Сутиени - луксозни и евтини
Сутиени - луксозни и евтини

Сутиени в различни ценови категории

Виж офертата
Луксозно перде
Луксозно перде

 

54 лв

Бежово едининично перде с апликация фигурална органза.

Виж офертата
Мъжки плувни шорти
Мъжки плувни шорти

 

43 лв

Бански за мъже. Колекция 2016. Български

Виж офертата
Мъжки бански
Мъжки бански

от
20 лв

Елегантни мъжки бански, произведени в България

Виж офертата